CLEMATIS
verbluffend in combinatie met rozen
ONS ASSORTIMENTWat is een clematis?

Een clematis is een betoverende klimplant die je tuin transformeert met zijn weelderige bloemenpracht.
Met hun delicate bloemen in verschillende kleuren en vormen, zijn ze de perfecte keuze voor het creëren van een romantische en sfeervolle tuin. Van elegante enkele bloemen tot weelderige dubbele bloesems, deze veelzijdige planten zijn een must-have voor elke tuinliefhebber. 
Geniet van het spektakel van clematisranken die omhoog klimmen langs hekken, pergola's of muren, en laat je betoveren door hun charmante uitstraling. Maak de mooiste combinaties met klimrozen!

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Clematissen...
wat u moet weten:

Wat wensen ze?

Zonlicht: Clematis gedijt het beste in de volle zon of lichte schaduw. Over het algemeen geldt dat hoe meer zon de plant krijgt, hoe weelderiger de bloei zal zijn. Sommige variëteiten kunnen echter ook goed groeien in lichte schaduw, vooral in warmere klimaten.

Grond: Clematis houdt van goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg voor een goede drainage om te voorkomen dat de wortels van de plant in stilstaand water staan. Het aanvullen van de grond met compost of organische mulch kan helpen bij het behouden van vocht en voedingsstoffen.

> veel zon maar voeten in de schaduw!


KIES UW clematis 

Onderhoud?

Water: Clematis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd te veel water geven, want te natte grond kan leiden tot wortelrot. Een laag mulch rond de basis van de plant kan helpen bij het vasthouden van vocht.

Snoei: Clematis kan in verschillende groepen worden ingedeeld op basis van hun bloeitijd, en elk vereist specifieke snoei. Over het algemeen is lichte snoei in het voorjaar vaak nuttig om de groei en bloei te stimuleren. Raadpleeg de specifieke snoei-instructies voor uw clematisvariëteit bij de uitleg over de verschillende types.

Bemesting: Clematis profiteert van regelmatige bemesting. Gebruik een uitgebalanceerde meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende klimplanten. Bemest in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint.

Ondersteuning: Clematis is een klimplant en heeft een stevige ondersteuning nodig om te groeien. Gebruik trellises, hekken, bogen of andere klimstructuren om de plant te begeleiden. Zorg ervoor dat de ondersteuning stevig genoeg is om het gewicht van de plant te dragen.Meer over onze Klimsteunen 

Welke snoei voor welk type?​

Er bestaan honderden verschillende clematisvariëteiten. We delen ze op in groepen. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van de clematisvariëteit die je in de tuin wilt planten begrijpt, inclusief de juiste snoeiwijze, zodat je ze optimaal kunt laten groeien en bloeien.

A) Bloei op nieuw hout
De snoei vindt plaats in het voorjaar (februari - maart). 
Op 10 cm van de grond:
C. texensis
C. viticella
C. diversifolia
Op 30 cm van de grond:
C. tangutica
Op 1 m van de grond:
Grootbloemige types

B) Bloei op hout van vorig jaar
De snoei beperkt zich tot het verwijderen van zwakke, dode of ongewenste stengels na hun eerste bloei.
C. montana
C. alpina
C. armandii (wintergroen)


Meer over snow ballet (foto links) 

Combineren met rozen?
Het combineren van clematis met rozen in je tuin kan een prachtig en harmonieus effect creëren. Hier zijn enkele tips om deze twee planten succesvol te combineren:

1. Kies geschikte variëteiten: Zorg ervoor dat je clematis- en rozenvariëteiten kiest die qua hoogte, bloeiperiode en groeiomstandigheden goed bij elkaar passen. Dit helpt om te voorkomen dat de ene plant de andere overwoekert of in de schaduw stelt.

2. Ga voor complementaire kleuren of kleuren die goed bij elkaar passen. Bijvoorbeeld, blauwpaarse tinten gaan prachtig bij roze en abrikoze rozen.

3. Timing van de bloei: Kies voor soorten waarvan de bloei samenvalt met die van de roos om de kleurencombinatie uit te spelen. Anderzijds kunnen clematisvariëteiten die bloeien op verschillende tijdstippen dan je rozen ook interessant zijn. Hierdoor kunt u genieten van opeenvolgende bloeiperiodes en blijft uw tuin het hele groeiseizoen kleurrijk. 

4. Ruimte en luchtcirculatie: Bevorder de luchtcirculatie tussen de rozenstruiken en de clematis doormiddel van snoei. Dit kan helpen bij het voorkomen van ziektes en schimmels.

5. Onderhoud en snoei: Het is eenvoudiger wanneer je de snoei van de roos en de clematis kunt combineren. Kies hiervoor herbloeiende rozen die je in het voorjaar snoeit en clematissoorten uit groep A) die op nieuw hout bloeien.

6. Water en bemesting: Zorg ervoor dat de rozen voldoende water en voeding krijgen volgens hun behoeften. De clematis profiteert automatisch mee.
 kies een klimroos om mee te combineren 

Uw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat u niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte, schrijf u in op onze nieuwsbrief! 

U krijgt 4 maal per jaar een melding van het belangrijkste rozennieuws en activiteiten op de kwekerij.

Groenprofessional
Voor professionelen,  landschapsarchitecten,
tuinontwerpers en aanleggers, kwekerijen, gemeentes, tuincentra, etc.


Contacteer ons